تیم تحقیقاتی آزمایشگاه انرژیهای تجدیدپذیر دانشگاه تهران
میزان اشتغال مستقیم:
در صورت تکمیل شدن طرح، حدود ۲ دانشجوی دکتری، ۵ دانشجوی ارشد و ۱۵ دانشجوی کارشناسی مشغول به کار خواهند شد.
جلوگیری از خروج ارز:
با ایجان چنین آزمایشگاهی، خیلی از تستها و استانداردهایی که امکان انجام آنها در ایران میسر نیست، در خارج از کشور انجام میشود که با این پروژه امکان انجام آنها در کشور نیز به وجود میآید.
توضیح پروژه:
سرعتسنجی تصویری ذرات بر پایهی لیزر یا PIV از معتبرترین و بروزترین روشهای آزمایشگاهی در علوم مختلف مانند هوافضا، مکانیک سیالات، عمران، معدن، علوم پزشکی و علوم پایه مانند فیزیک و ریاضی است که برای استخراج اطلاعات انواع جریان سیالات به صورت آزمایشگاهی مورد استفاده قرار میگیرد. دقت این روش نسبت به سایر روشها مانند روشهای عددی و روشهای تجربی دیگر تصویربرداری از سیالات بسیار بالاتر بوده و به دلیل اعتبار بالای نتایج در صنایع متفاوت و دانشگاههای پیشرفته و معتبر دنیا مانند دانشگاههای دلفت، جانزهاپکینز و واترلو استفاده میشود.
سیستم PIV از اجزای اصلی لیزر پالسی ND:YAG، دوربین CCD، تجهیزات اپتیکی و نرمافزار پردازش تصاویر تشکیل میشود.
کاربردهای اصلی PIV شامل موارد زیر است:
- تحقیقات آئرودینامیکی در حوزهی پرههای توربین باد، هواپیماها و توربوماشینها (مانند پمپها، توربینها و فنها)
- هیدرودینامیک مرتبط با امواج
- - جریانهای پیچیده عبوری در سامانههای خورشیدی، کورهها و خشککنها
- جریانهای آشفته
- - مهندسی پزشکی
خانم دکتر کبری قرئلی از متخصصان روش PIV هستند که در سال 1394 و بعد از حدود 10 سال فعالیتهای علمی، پژوهشی و کاری در کشورهای مختلف، برای انتقال دانش و فناوری به ایران اسلامی بازگشتند. از سوابق ایشان میتوان موارد زیر را نام برد:
- 8 سال تحقیق، پژوهش و نوسازی آزمایشگاه PIV دانشگاه واترلو کانادا
- آموزش تخصصی PIV
- دریافت کمک هزینه ویژه تحقیقاتی برای کار با PIV سهبعدی در دانشگاه جانز هاپکینز آمریکا (از معتبرترین و مجهزترین مراکز تخصصی PIV در جهان)
- تهیه کد محاسبه نیروی برآ در PIV (تنها دو مرکز در دنیا این کد را توسعه دادهاند)
- پایاننامهی دکتری در حوزهی PIV
- کنفرانسها و مقالات چاپ شدهی بینالمللی در معتبرترین مجلههای PIV
- تخصص در حوزههای تجدیدپذیر شامل انرژیهای بادی، زمینگرمایی و خورشیدی
با وجود همت و تلاش فراوان برای برپایی سیستم PIV در دانشگاه تهران و وجود متخصص این حوزه، متاسفانه به دلیل مسائل مالی و نبود بودجه هنوز چنین سیستمی در دانشگاه تهران ایجاد نشده است.
از اولین فعالیتهای دکتر قرئلی در دانشگاه تهران ایجاد و تاسیس آزمایشگاه انرژیهای تجدیدپذیر دانشگاه تهران با همکاری مسئولان دانشکدهی مهندسی مکانیک این دانشگاه بوده است. هدف از تاسیس این آزمایشگاه تربیت متخصصان حوزههای تجدیدپذیر و ایجاد سامانهی PIV است. با وجود گذشت زمان اندکی از تاسیس این آزمایشگاه و با امکانات محدود و نبود بودجه، فعالیتهای ارزشمند بسیاری در این آزمایشگاه انجام شده است. از فعالیتهای این آزمایشگاه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- طراحی و ساخت دستگاه سردکن خورشیدی (این دستگاه در رقابت صنعتی سرمایش خورشیدی شرکت مپنا رتبهی نخست را بدست آورد)
- دستگاهها اندازهگیری چگالی و کشش سطحی سیالات
- سامانهی دنبالکنندهی خورشید برای پنلهای خورشیدی
- دستگاه اندازهگیری ویسکوزیتهی لیزری سیالات
- ثبت اختراع توربین بادی با اثر بالابرندهی ورتکس
- انجام پروژههای صنعتی
- آموزش تخصصی به دانشجویان
- بازدیدهای صنعتی
- آزمایشهای تخصصی
با تجهیز این آزمایشگاه دانشگاه تهران به PIV میتوان در پروژههای صنعتی و علمی کشور و در پیشرفت و تعالی آن نقش موثری داشت. با ایجاد این سیستم امکان پاسخ دادن به مسائل مختلف صنعتی و علمی در داخل کشور که تاکنون امکان حل کردن آنها میسر نبوده، فراهم خواهد شد. این مجموعه در فاز اول به حدود پانصد میلیون تومان بودجه احتیاج دارد که با بودجهی اولیهی حدود دویست و بیست میلیون تومان میتوان یک ستاپ بسیار ساده و ارزان آن را تدارک دید. PIV در بسیاری از کاربردها از هوافضا تا مهندسی پزشکی کاربرد دارد و انواع پدیدههای سیالاتی را میتوان با پردازش تصویر دقیق آن به طور دقیق مورد استفاده قرار داد. افتخارات علمی دیگر دکتر قرئلی، این دانشمند دلسوز و متعهد به کشور در منابع اینترنتی قابل مشاهده میباشد (در منابع انگلیسی "Kobra Gharali" و در منابع فارسی "دکتر کبری قرئلی"). باشد که همهی ما با همکاری و یاری رساندن به نخبگان کشور در توسعه و پیشرفت آن مفتخر شویم. از همهی دلسوزان کشور درخواست میشود تا با شرکت و گسترش گفتمان حسنهی وقف علم و فناوری در این امر نیکو شریک شوند و باعث شتاب بخشیدن و رفع موانع پیشرفت علمی و صنعتی کشور شوند.
در صورت نیاز به کسب اطلاعات بیشتر در این حوزه از تارنمای وقف علموفناوری یا راههای ارتباطی زیر استفاده نمایید:
پست الکترونیکی:
kgharali@ut.ac.ir
mhranjbar@ut.ac.ir
02161114022