تولید آهن اسفنجی به روش احیای پایه زغالی

مبلغ مورد نیاز

500,000,000 تومان

مبلغ حمایت شده

110,000 تومان

زمان باقی مانده

210 روز

کارآفرینی

10 نفر
تولید آهن اسفنجی به روش احیای پایه زغالی

چکیده ی طرح

در ایران که بعد از هند دومین تولید کننده آهن اسفنجی در جهان می­باشد، عمده تولید آهن اسفنجی به روش پایه گازی میدرکس می­باشد. می­توان گفت تمامی تولید کنندگان آهن از کنسانتره پرعیار به شکل گندله و کلوخه به عنوان ماده اولیه و از گاز، زغال سنگ و یا کُک به عنوان احیا کننده استفاده می­کنند. بنابراین در واحدهای تولید آهن، علاوه بر کوره­های احیا نیاز به احداث کارخانجات مربوط به گندله­سازی، کک­سازی و یا تجهیزات مربوط به تولید گاز احیایی (ریفرمر) نیز می­باشد که هرکدام از این واحدها سرمایه­ی عظیمی را می­طلبد. در واحدهای گندله­سازی علاوه بر حجم سرمایه­گذاری زیاد، مصرف آب نیز قابل توجه است. بنابراین احداث چنین واحدهایی در کشور ما که با بحران آب مواجه است، منطقی نیست. از طرف دیگر افزایش قیمت و کاهش منابع سنگ آهن پرعیار نیز مشکل بزرگی است که در آینده­ای نه چندان دور تاثیر شگرفی بر صنایع آهن و فولاد خواهد گذاشت. بنابراین با درنظر گرفتن موارد فوق (پرهزینه بودن فرایندهای گندله­سازی، کک­سازی، واحدهای تولید گاز احیایی، افزایش روز افزون قیمت سنگ آهن و بحران آب به خصوص در مناطق خشک کشور) تولید کنندگان مجبور به استفاده از تکنولوژی و مواد اولیه­ی جایگزین و ارزان قیمت خواهند شد که علاوه بر حذف واحدهای کک­سازی، گندله­سازی و تولید گاز احیایی، تا حد امکان مشکل مصرف آب را نیز مرتفع سازد.

همانطور که ذکر شد، افزایش نیاز به سنگ آهن و افزایش سریع قیمت آن در سال­های اخیر، باعث افزایش تمایل به استفاده از منابع کم­عیارتر حاوی آهن شده است. به­عنوان مثال، می­توان معادن سنگ آهن کم عیار هماتیتی را نام برد که در مقابل سنگ­های پرعیار قیمت ناچیزی دارند. همچنین می­توان به باطله های آهن­دار صنایع فولاد اشاره کرد. بنابراین اگر بتوان از این منابع برای تولید آهن استفاده کرد، سود قابل توجهی حاصل خواهد شد. زیرا در این صورت با استفاده از مواد اولیه بدون ارزش اقتصادی، محصولی تولید خواهد شد که بسیار ارزشمند است و آهن اسفنجی تولید شده در کوره­های ذوبی برای تولید فولاد مصرف می­شود. در جهان کشورهایی مانند هند، چین و اوکراین دارای تکنولوژی مشابه تولید آهن می­باشند که این تکنولوژی را با قیمت میلیون­ها دلار به­فروش می­رسانند. نکته­ی قابل توجه این است که تابحال این تکنولوژی وارد ایران نشده و اولین شرکت داخلی که به این دانش دست یابد می­تواند به­صورت انحصاری مالک چنین طرحی باشد و علاوه بر سود فراوان حاصل از تولید آهن به این روش، می­تواند از فروش دانش حاصل نیز سود بسیار زیادی بدست آورد.

لازم به ذکر است که محصول آهن اسفنجی نهایی قابل استفاده در کوره­های فولادسازی است. محصول آهنی این فرایند همچنین می­تواند در شارژ کوره بلند مورد استفاده قرار گیرد. پیش­بینی می­شود که استفاده از این محصول آهنی در شارژ کوره بلند، علاوه بر افزایش راندمان کوره می­تواند کاهش مصرف کک را نیز به همراه داشته باشد. درپایان باید به این نکته اشاره کرد که یکی از مزایای بسیار قابل توجه و چشمگیر طرح حاضر مصرف بسیار ناچیز آب آن است که باتوجه به اقلیم کشور عزیزمان و مشکلات آب، اهمیت اجرای آن در کشور را دوچندان می­کند.

فرایند «تولید آهن اسفنجی از ضایعات و باطله ها به­روش احیای مستقیم پایه زغالی» به­دست تیمی توانمند در سال­های 1390 تا 1398 برای اولین بار در کشور بومی شده و نمونه آزمایشگاهی، پایلوت و سپس صنعتیِ محصول، تولید شده، در شهریورماه سال 1391 با شماره­ های 76552 و 76555 ثبت اختراع ملی شده و تاییدیه­های علمی مربوطه نیز اخذ شد. همچنین این طرح برگزیده­ی بیش از 18 جشنواره­ و رویداد استانی، ملی و بین المللی از جمله جشنواره ملی فن­آفرینی شیخ بهایی، جشنواره بین المللی تجاری­سازی فناوری­های پیشرفته نیز شده است. در ادامه شرکت مربوطه نیز با نام "پارس تکین آهن دانش بُنیه (سهامی خاص)" در تیرماه سال 1395 ثبت شده و در پارک علم و فناوری استان خراسان شمالی پذیرش نهایی و مستقر شده است. همچنین شرکت فوق­الذکر در مهرماه 1395 به­عنوان شرکت نوپا نوع 1 موفق به اخذ مجوز دانش بنیان نیز شده است. در آذرماه 1397 نیز گواهی TRL (سطح آمادگی فناوری) با امتیاز 8 الماسی (از حداکثر سطح 9) از وزارت محترم علوم اخذ شد که نشان از آمادگی بالای فناوری جهت ورود به بازار دارد.

در رابطه با این پروژه بیشتر بدانیم...

  • - میانگین عیار کل : ۹۰ درصد
  • - عیار آهن فلزی: ۸۰ تا ۸۵ درصد
  • - درجه فلزی شدن: ۹۰ تا ۹۵ درصد
  • - تولید با فرآیندی کاملا نوین و منحصربفرد
  • - بدون نیاز به مصرف آب
  • - استفاده از مواد اولیه باطله و ارزان قیمت
  • - مناسب برای کوره های ذوب جهت فولاد ریزی و چدن ریزی
  • - بدون نیاز به برش کاری
  • - حمل و نقل آسان
  • - دارای گواهینامه های ثبت اختراع و تاییدیه های علمی
  • - مستقر در پارک علم و فناوری
  • - دارای مجوز دانش بنیان
  • - اخذ TRL الماسی ۸ از ۹ از وزارت علوم
  • - برگزیده بیش از ۱۷ جشنواره و نمایشگاه استانی، ملی و بین المللی
  • - راه اندازی واحد پایلوت (نیمه صنعتی) با ارزشی بالغ بر ۱۰ میلیارد ریال

تماس با ما:

دفتر: خراسان شمالی ، اسفراین، دانشگاه فنی و مهندسی اسفراین، مرکز رشد واحدهای فناور شهرستان اسفراین

سایت پایلوت: خراسان رضوی، مشهد

Persiatakin.iron@gmail.com   -   betorecycle.com

دفتر شرکت: 05832211172

مهندس علوی فرد (مدیر عامل): 09157756003

دکتر شالچیان: 09153253696

مهندس نوری: 09153861466

 اشتغالزایی: 10 تا 12 نفر

  • مرتضی لنگری (10000 تومان)
  • شکوهیان (100000 تومان)
در حال به روز رسانی...

راه‌های ارتباطی با وقف علم و فناوری

خراسان رضوی، مشهد مقدس، وکیل آباد 17، معاد 4، پلاک 111

مرکز پشتیبانی و مشاوره، پاسخگوی سوالات شماست

05136011631