انواع حمایت های مالی از وقف علم و فناوری به روشهای زیر قابل انجام است:
وقف مستقل علم و فناوری
قانونگذار در ماده 55 قانون مدنی، وقف را اینگونه تعریف میکند: «وقف عبارت است از اینکه عین مال حبس و منافع آن تسبیل شود.» در متون فقهی در تعریف وقف آمده است: حبسالمعین و تسبیل المنفعه منظور از حبس کردن عین مال، نگاه داشتن آن از نقل و انتقال و نیز از تصرفاتی است که موجب تلف عین شود.
وقف از سه رکن تشکیل میشود:
1- واقف.
2- موقوفه علیه (کسی است که حق استفاده از منافع موقوفه با ضوابط معین به او واگذار شده است)
3- عین موقوفه.
در شرع و قانون، هر یک از این سه رکن باید واجد شرایط شرعی و قانونی خاص خود باشد تا وقف به صورت صحیح تحقق یابد.
شرایط عین موقوفه:
مورد وقف یا عین موقوفه باید مالی باشد که با بقای عین بتوان از آن منتفع شد.
به تعبیر روشنتر عین موقوفه باید واجد 4 شرط باشد:
1- عین باشد نه دین یا منفعت.
2- ملک واقف باشد؛ نه ملک غیر.
3- با بقای عین بتوان از آن انتفاع برد.
4- به قبض دادن آن ممکن باشد.
در توضیح این موارد باید گفت که موقوفه باید عین مال باشد؛ خواه منقول یا غیرمنقول، چه مفروز و چه مُشاع.
افراز به معنای جداسازی و مستقل شدن بوده و ملک مفروز به معنای ملکی است که به لحاظ مالکیت استقلال یافته و مشخصاً ملک فرد خاصی به حساب آید.
بنابراین وقف همه اقسام اموال مذکور در صورت امکان انتفاعِ از آن با بقای عین مال صحیح است.
در وقف مستقل علم و فناوری، واقف نیک اندیش، عینی را با نیت علم و فناوری (تقویت و توسعه قطب های علمی و زیرساخت های آزمایشگاهی، حمایت از نخبگان، نوآوران و مخترعین، تجاری سازی اختراعات و فناوری ها، ایجاد اشتغال دانش بنیان و ... متناسب با نیاز روز جامعه) وقف می نماید.
واقفان نیک اندیش لطفا به جهت انجام وقف مستقل علم و فناوری به اداره اوقاف و امور خیریه محل خود مراجعه نمایید.برای وقف مستقل علم و فناوری کلیک نمایید!
وقف جمعی علم و فناوری
همواره روشهای مختلفی برای انجام اعمال نیک و خداپسندانه وجود دارد؛ یکی از ماندگارترین و جاودانهترین روشها «وقف» است. در قالب وقف، مردم و خیرین قسمتی از اموال خود (از قبیل زمین، خانه و باغ) را برای اهداف خیرخواهانه متناسب با نیازهای جامعه اختصاص میدهند. با گذشت زمان و افزایش جمعیت، یکی از آسیبهایی که نهاد وقف با آن مواجه بوده این است که اکثریت مردم در عین حال که علاقه زیادی به عمل پسندیده و سنت حسنه وقف دارند، توانایی وقف انفرادی را ندارند؛ به عبارت دیگر افراد معدودی توانایی اختصاص املاک و مستغلات برای «وقف انفرادی» دارند. رویکرد وقف جمعی که در دو دهه اخیر بین اندیشمندان مسلمان مطرح شده است، افزون بر تقویت روح تعاون و مشارکت اجتماعی که یکی از آموزههای اصلی قرآن است، قابلیت مقابله با آسیبهای اساسی نهاد وقف را دارد.
وقف جمعی علم وفناوری برای اولین بار در کشور در سال 95 در مشهد مقدس و در اولین همایش ملی وقف علم و فناوری با حضور شخصیتهای برجسته ملی و استانی نظیر دکتر دلیری (معاون توسعه مدیریتوجذبسرمایه معاونت علمی وفناوری ریاست جمهوری)، مهندس جبل عاملیان ، حجت الاسلام و المسلمین احمدزاده (مدیر کل اوقاف و امور خیریه خراسان رضوی)، دکتر قربانی (مشاور استاندار خراسان رضوی)، مهندس علوی گل و ... رونمایی و مدل شد.
در این مدل، خیرین با هر توان مالی که دارند در وقف جمعی علم وفناوری مشارکت مینمایند و پس از آن مبالغ تجمیع شده توسط انجمن یاوران وقف علم وفناوری خراسان رضوی، تبدیل به عین شده (ملک، تجهیزات، سهام و ...) و به نیت علم و فناوری وقف خواهد شد و در اختیار واجدین شرایط (شرکت های دانش بنیان، نخبگان، مخترعین و ...) قرار خواهد گرفت.
برای وقف جمعی کلیک نمایید!حمایت مستقیم از پروژه های علمی، فناورانه و نوآورانه
نظر به اینکه برخی از خیران و واقفان نیک اندیش مایل هستند به جای مشارکت در وقف مستقل علم و فناوری و وقف و جمعی علم و فناوری، بدانند که مبالغ حمایتی ایشان صرف چه پروژه ای می شود و حتی مایل هستند خود این پروژه ها را انتخاب نمایند، به همین جهت این امکان در پرتال وقف علم و فناوری فراهم شد.
در این مدل طبق قوانین پرتال وقف علم و فناوری، پروژه های واجد الشرایط با همکاری دانشگاه ها، مراکز رشد فناوری، پارک های علم و فناوری و ... شناسایی شده و به معرض نمایش گذاشته می شود تا مورد مشارکت عموم مردم (خیران، واقفان و سرمایه گذاران) قرار گیرد.
برای حمایت از پروژهها کلیک کنید!